Voorbereiden op de terugkeer
Switch to English (Google translate)
Ben je geplaatst op een post of in het Caribisch deel van het Koninkrijk, en overweeg je een terugkeer naar Nederland? We helpen je graag om de herintegratie zo soepel mogelijk te laten verlopen.
3W wenst je een voorspoedige terugkeer naar Nederland!
Let op: ben je uitgezonden in het Caribisch deel van het Koninkrijk en keer je 1 januari 2025 terug op basis van de CAO Rijk? Raadpleeg dan de checklist Voorbereiden op de terugkeer | Uitzending | SSO3W
Stappenplan terugkeer naar Nederland
- Terugkeren naar Nederland kan minstens zo'n grote stap zijn als op uitzending gaan. Besteed tijdig aandacht aan planning en voorbereiding voor jouw terugkeer.
- Weet je al wanneer je terugkeert? Meld je dan vast aan voor de voorlichtingsbijeenkomst terugkeer naar Nederland.
- Ben je BZ-medewerker? Op het Rijksportaal voor BZ vind je informatie rondom het sollicitatieproces en rondom vacatures en overplaatsing. In People Inc kun je jouw CV bijwerken, openstaande functies bekijken en solliciteren.
- Ben je van een vakdepartement, of geplaatst in het Caribisch deel van het Koninkrijk? Neem contact op met de HR of P&O afdeling van jouw vakdepartement.
Nieuwe plaatsing
-
Heb je de plaatsingsbrief ontvangen? Dan kun je de voorbereiding op jouw terugkeer formeel starten; zoals huur opzeggen, verhuizing in gang zetten, terugvlucht regelen, medische keuring aanvragen etc.
- BZ-medewerkers kunnen voor vragen over hun plaatsingsbrief terecht bij het BZelf Team.
- Stem de aantredingsdatum met jouw huidige en nieuwe lijnchef af. Wees daarbij realistisch en gebruik het tegoed op overplaatsingsverlof om zaken te regelen in Nederland.
Informatie voor partners van uitgezonden medewerkers
Ben je partner van een uitgezonden medewerker?
- Ga naar Mijn SVB en vraag de toets Wet Langdurige Zorg aan om na te gaan of jouw status gedurende jouw verblijf in het buitenland goed verwerkt is en je verzekerd bent gebleven voor de volksverzekeringen.
- Lees meer op de pagina partner
Loopbaanmogelijkheden voor partners
- Hoe eerder je begint met het onderzoeken van jouw (werk)mogelijkheden bij terugkeer, hoe beter! Zorg dat je jouw CV en/of LinkedIn profiel is bijgewerkt.
- Verdiep je in de actuele arbeidsmarkt via bijvoorbeeld Werken voor Nederland of een vacaturesite en overweeg om alvast te solliciteren.
- Kijk ook op de site Nederland Wereldwijd en 3W Partner Plaza voor partners van (uitgezonden) Rijksambtenaren voor tips en ervaringen van partners die in dezelfde situatie zitten/zaten.
- Schrijf je in voor de Webinar/Cursus voor partners: “Aan het werk in Nederland”
- Zoek uit of je bij het UWV jouw gegevens en arbeidsverleden moet (laten) bijwerken.
- Maak voor jouw terugkeer gebruik van de middelen uit het Vergoeding Professionele Ontwikkeling Partners (POP), bijvoorbeeld voor een opleiding of voor het inwinnen van advies bij een loopbaancoach.
NB: deze vergoeding geldt alleen voor Partners van BZ medewerkers en attachés die via de ACRU naar een post zijn uitgezonden, dus niet voor uitzendingen naar het Caribisch deel van het Koninkrijk.
Buitenlandse partner
- Medewerkers met een buitenlandse partner doen er goed aan ca. 6 maanden voor terugkeer contact op te nemen met de IND en na te gaan of ze een Machtiging voor Voorlopig Verblijf (MVV) moeten aanvragen.
- Lees meer hierover op de pagina Vestigen in Nederland met buitenlandse partner.
======== ENGLISH =======
- Are you a foreign partner of an employee who is currently posted at a representation abroad, is your partner returning to the Netherlands and do you wish to settle and reside with your partner in the Netherlands? You would do well to contact the IND in time and check whether you need a Provisional Residence Permit to come to the Netherlands and reside here.
- For more information in English, go to Returning to the Netherlands - information for foreign partners
- Betrek jouw kind bij de besluitvorming: huis, school, woonplaats, afscheidsfeest.
- Zorg dat er genoeg ruimte en tijd is om afscheid te nemen van vriendjes.
-
Een goede kennis van de Nederlandse taal en cultuur maakt de herintegratie makkelijker en zorgt voor een soepele instroom in het Nederlands onderwijs. Bekijk of je in aanmerking komt voor een vergoeding voor lessen Nederlandse taal.
- Kinderen hebben na een uitzending tijd nodig om weer te wennen aan het leven in Nederland. Bereid kinderen goed voor op het leven in Nederland, zoals gebruik van het openbaar vervoer en de fiets om naar school, sport en andere activiteiten te gaan.
Onderwijs
- Op de pagina over kinderen en onderwijs lees je bij 'Terugkeer' alles over een goede aansluiting op onderwijs in Nederland.
- Goede aansluiting: voldoet het examen aan de eisen die het vervolgonderwijs stelt? Sluit het vakkenpakket aan op het vakkenpakket dat in Nederland aangeboden wordt?
- Houd rekening met lange wachtlijsten, schrijf jouw kinderen tijdig in. Inschrijfkosten worden onder voorwaarden vergoed. Of overweeg om te wisselen van onderwijssysteem. 3W heeft geen invloed op de plaatsing op voorkeurscholen in Nederland.
- Er is geen garantie dat kinderen uit 1 gezin op dezelfde (internationale) school terecht kunnen. Dit heeft niet alleen met krapte te maken, maar kan ook het gevolg zijn van het vakkenpakket, bijzondere leerbehoefte etc.
- Stel tijdig een onderwijsdossier samen, inclusief certificaten in de Engelse taal.
Internationaal onderwijs in Nederland
Gaat de voorkeur uit naar vervolgonderwijs op een internationale school? Bekijk de voorwaarden voor vergoeding internationaal onderwijs in Nederland.
Bekijk het overzicht van internationale scholen in Nederland op Stichting Internationaal Onderwijs. Neem vooraf contact op met 3W indien je jouw kinderen wilt laten registreren op een andere school dan The International School of The Hague (ISH).
-
Controleer via ‘Mijn SVB’ (Sociale Verzekeringsbank) of jouw gegevens en die van jouw partner bijgewerkt zijn. Zorg ervoor dat jouw partner tijdens de plaatsing in het buitenland bij de SVB en de Belastingdienst geregistreerd staat als “Partner van een uitgezonden ambtenaar”.
-
Neem alvast contact op met (overheids-) instanties om te inventariseren welke documenten ze straks van je nodig hebben. Zo wordt je geacht om je binnen 5 dagen na aankomst in Nederland in te schrijven bij de gemeente. Zie ook veelgestelde vragen BRP. Momenteel zijn de wachttijden langer dan gebruikelijk. Houd hier rekening mee en maak zo snel mogelijk een afspraak.
- Bij de Gemeente Den Haag kun je terecht als je een buitenlandse akte wilt omzetten naar een Nederlandse akte.
- Een aanvraag voor verblijf voor buitenlandse familie en gezin regel je via de IND en kijk op de site Inburgeren.
- Kijk op het landenprofiel Nederland (alleen toegankelijk via Rijksportaal) voor informatie over wonen in Nederland.
- Geef jouw nieuwe (tijdelijke) adres in Nederland door in P-Direkt, of via de HR afdeling in het eigen P-systeem wanneer niet aangesloten op P-direkt.
- Wanneer je van een post als BZ medewerker of attaché terugkeert kom je mogelijk in aanmerking voor enkele vergoedingen bij terugkeer, zoals vergoedingen voor tijdelijke huisvesting, huurlasten en herinrichtingskosten.
- Kijk naar de Tegemoetkoming dubbele woonlasten als je overweegt om niet samen met jouw gezin te verhuizen.
- Zodra je je in Nederland wilt gaan vestigen zullen verschillende (overheids-)instanties vragen om jouw adresgegevens. Probeer zo vroeg mogelijk een tijdelijk (correspondentie-)adres in Nederland te hebben. Sommige Nederlandse scholen vragen bij inschrijving om bewijs dat je in de buurt van de school woont.
- Er zijn vele private websites zoals ACCESS met nuttige tips voor terugkeerders op gebied van makelaars en medische diensten.
- Overweeg om een werkgeversverklaring alvast op de post aan te vragen bij P-Direkt. Een werkgeversverklaring heb je vaak direct na terugkeer in Nederland nodig als je bijvoorbeeld een woning wilt huren of kopen. De verklaring wordt naar het woonadres van de geregistreerde medewerker gestuurd en heeft een beperkte geldigheidsduur.
Tijdelijke huisvesting in Nederland
- Voorkom misverstanden en bespreek huurvoorwaarden en opzegtermijnen vooraf met de potentiële verhuurder.
Huisvesting op de post
- Bespreek met de OM op de post wat aan tijdelijk onderkomen mogelijk is en past bij het gezin, en eventuele huisdieren.
- Vergeet niet minimaal twee weken voor vertrek jouw vertrekmelding te registreren via SSP: vertrekmelding, zodat de buitenlandtoelage stop wordt gezet, en de vergoeding voor tijdelijke huisvesting wordt toegekend.
- Wanneer je vertrekt van een post/ambassade: vraag de lijst van vereisten van de woning bij oplevering, het zgn. 'staat van vertrek' op bij de Operationeel Manager (OM) van de post. Wees realistisch, er kan iets kapot zijn gegaan tijdens de bewoning van jaren. Deze reparatiekosten worden op de bewoners verhaald.
Caribisch deel van het Koninkrijk
- Wanneer je vertrekt van het Caribisch deel van het Koninkrijk dien je met de verhuurder van de woning contact op te nemen. Zijn hier vragen over, neem dan contact op met jouw contactpersoon bij 3W-UM-Caribisch.
- Indien je werkzaam bent in het Caribisch deel van het Koninkrijk zal jouw KCP een vertrekmelding aanmaken.
- Medewerkers die terugkeren van een plaatsing uit het Caribisch deel van het Koninkrijk kunnen aanspraak maken op een vergoeding voor tijdelijke huisvesting en vergoeding herinrichtingskosten Vraag deze op tijd aan.
Ik ben uitgezonden naar een post
- Je bent uitgezonden via de aanvullende CAO Rijk Uitzendingen 2020-2024. Jouw recht op de voorzieningen die in de ACRU worden beschreven, eindigt op de dag waarop je jouw dienstverband bij de post beëindigt. Het is vereist dat je hiervoor een vertrekmelding via SSP indient.
- Afwijkende afspraken voor attaches staan in de Attachénotitie.
- Bij terugkeer van een post kom je mogelijk in aanmerking voor vergoedingen bij terugkeer.
Ik ben uitgezonden naar het Caribisch deel van het Koninkrijk
- Je bent uitgezonden via de uitzendregelingen KU, VUBZK of VBRA.
- Bij terugkeer uit de Cariben kom je mogelijk in aanmerking voor vergoedingen bij terugkeer van uitzendingen naar het Caribisch deel van het Koninkrijk.
- Afwijkende afspraken voor attaches staan in de Attachénotitie.
- 3W meldt Jouw erhuizing aan bij het verhuisbedrijf. Het verhuisbedrijf neemt contact met je op om alle voorbereidingen en de planning te bespreken.
-
Jouw verhuisboedel wordt ‘door-to-door’ getransporteerd. Per overplaatsing wordt slechts 1 zending vergoed om alles ter plaatse te krijgen.
-
Bedenk op tijd wat in de koffer moet en wat in de container vervoerd kan. Laat de gereedschapskist herkenbaar inpakken.
- Moch je in Nederland niet al jouw spullen kwijt kunnen in jouw nieuwe woning, dan kun je in aanmerking komen voor een tijdelijke opslag van een maximum van 10m3 voor maximaal 6 jaar na de dag waarop je jouw werkzaamheden op de post heeft beëindigd.
- Wil je jouw auto bij terugkeer weer invoeren? Check de pagina Veelgestelde vragen (FAQ) over auto's.
- Meer weten? Lees onze pagina internationale verhuizingen of stel een vraag.
Klaar voor vertrek? De laatste dagen voor vertrek zijn vaak hectisch. Neem de tijd om gepast afscheid te nemen van collega’s, vrienden (en de school van de kinderen).
Overdracht
- Maak tijdig afspraken met jouw huidige leidinggevende over de laatste werkzaamheden, overdracht, aanleveren van lijsten met belangrijkste contacten (met inachtneming van AVG), archivering en officieel afscheid van werk gerelateerd netwerk.
- Maak een korte overdrachtsnotitie voor jouw opvolger met nuttige contacten, en tips en tricks om snel en goed te aarden.
- Keer je terug vanuit een post; maak vooraf afspraken met de OM over het tijdstip van afleveren van toegangspassen, diplokaart (indien van toepassing), werktelefoon of simkaart, sleutels van kantoor, en eventueel vervoer naar de luchthaven.
- Keer je terug vanuit een plaatsing van het Caribisch deel van het Koninkrijk: maak lokaal afspraken met collega’s en verhuurder.
Praktische zaken
- Zeg tijdig jouw gas, water, licht (GWL), internet, bank, televisie, telefoon en (krant-) abonnementen op. Bedenk wat er aan borg teruggestort moet worden en sluit de persoonlijke lokale bankrekening indien mogelijk voor vertrek.
- De verzekeringen als WA, opstal, inboedel, medisch kunnen worden omgezet naar Nederland. Sluit waar nodig nieuwe verzekeringen af en geef jouw nieuw (tijdelijk) adres door. Denk ook aan een goede reisverzekering voor de reis zelf.
Auto
- Vraag een no-claim aan van de auto bij de laatste lokale verzekering (in de Engelse taal).
- Informeer tijdig bij de lokale autoriteiten over eventuele voorwaarden bij verkoop van jouw auto. Regel tussentijds vervoer voor woon-werkverkeer voor de laatste weken op de post en de eerste weken in Nederland. Denk hierbij aan passende verzekering (huurauto).
- Invoer van een auto regel je via RDW. Maak voor jezelf een inschatting van de dagwaarde van jouw auto en informeer bij lokale autoriteiten naar eventuele exportvoorwaarden. Afhankelijk van de situatie kan het verhuisbedrijf of 3W helpen bij een deel van de administratieve afhandeling van de inklaring.
- Check bij het verhuisbedrijf wanneer jouw auto naar verwachting in Nederland is, en maak tijdig een keuringsafspraak bij RDW.
- Kijk ook eens op de pagina Veelgestelde vragen (FAQ) over auto's.
- Boek tijdig jouw vlucht, ook voor jouw gezin en huisdieren. Let op de reis- en bagagevoorwaarden.
- De BZ medewerkers en attachés geplaatst op posten boeken de tickets met het VCK formulier posten in overleg met de OM op de post. Zie ook de pagina reizen (post)
- Overplaatsing van het Caribisch deel van het Koninkrijk vraag je aan via 3W-UM. Zie ook de pagina reizen (Caribisch)
- Lees over de voorwaarden bij grenscontroles als je met een minderjarig kind reist.
- Check of je een gezondheidsverklaring en/of non covid verklaring nodig hebt.
- Kom je er niet uit? Stel een vraag.
Reisdag
- Neem altijd (waarde) documenten mee in de eigen (hand)bagage.
- Informeer vooraf goed over hoeveelheid bagage die je mag meenemen. Overbagage van de overplaatsingsreis kan tot op zekere hoogte gedeclareerd worden bij 3W. Dit geldt niet voor defensie attachés, zij gaan op defensie voorwaarden terug naar Nederland.
-
Je hebt recht op het gebruik van een taxi voor het vervoer van het vliegveld naar jouw tijdelijke huisvesting.
Keer je terug uit een 'niet-westers' land? Jij en je eventueel meereizende gezinsleden kunnen een medisch onderzoek krijgen bij KLM Health Services (KLMHS). Neem contact op met KLMHS voor een afspraak.
- Check of jouw huisdier mee naar Nederland mag, benader tijdig een lokale dierenarts met internationale ervaring.
- Kijk ook naar de vervoersmogelijkheden van jouw huisdier en voorwaarden voor het vervoer van huisdieren.
- Lees de website van LICG en vraag terugkeerders naar tips over vaccinaties, chips en EU paspoorten voor huisdieren.
Verlof
Even pas op de plaats? Plan een week rust in met het gezin, dit is geen overbodige luxe en kan een terugslag voorkomen op een veel later moment. Gebruik deze periode ook om zaken te regelen bij gemeente en andere (overheids-)instanties.
- BZ Medewerkers hebben recht op tweemaal de wekelijkse arbeidsduur tot maximaal 80 uur voor overplaatsingsverlof. Dit hoeft niet in P-direkt of de verlofadministratie opgenomen te worden.
- Attachés en terugkerende medewerkers uit het Caribisch deel van het Koninkrijk dienen mogelijkheden voor overplaatsings-, of ontschepingsverlof bij hun eigen HR-afdeling na te vragen.
Regelen
- Let op! je bent wettelijk verplicht om binnen 5 dagen na aankomst in Nederland je en jouw gezin in te schrijven in de Basis Registratie Personen bij jouw gemeente. Het BRP heeft het vroegere GBA Gemeentelijke Basis Administratie vervangen.
Als ik nog geen woning in Nederland heb en ik keer terug, in welke gemeente schrijf ik me weer in?
Je schrijf je persoonlijk in bij de gemeente waar je op dat moment (tijdelijk) woont. Dit geldt ook voor jouw meereizende gezinsleden.
Voor (her-)inschrijving in de BRP in Den Haag neemt je contact op met The Hague International Centre. Via deze link https://www.thehagueinternationalcentre.nl/make-an-appointment-for-registration kun je een afspraak maken voor de (her-)inschrijving. Geef in het formulier aan dat je voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken werkt. Vermeld ook jouw (tijdelijk) adres in het formulier en het aantal personen. Een ieder (ook minderjarige personen) dient zich persoonlijk te melden. - Vraag een NL rijbewijs bij gemeente van inschrijving aan wanneer je een rijbewijs uit non-EU land heeft of als het EU of EER of NL rijbewijs is verlopen.
- Organiseer tijdelijke (privé) telefonische bereikbaarheid.
Werkplek
- Ben je een BZ-medewerker? Vraag bij FMH een rijkspas aan om toegang tot Rijnstraat 8 te krijgen.
- Zodra je in het bezit bent van een Nederlands identiteitsbewijs, dient je jouw diplomatiek paspoort –indien van toepassing- in te leveren bij de paspoort-/visumbalie van 3W op de begane grond op Rijnstraat 8.
- Vergeet niet om op de eerste werkdag een identiteitsbewijs mee te nemen en zorg van tevoren dat uw nieuwe leidinggevende je tijdig heeft aangemeld bij de receptie van de Rijnstraat 8.
- Een HP tablet en/of telefoon kan afgehaald worden bij de SSC ICT balie boven aan de roltrap van de 4e etage, Rijnstraat 8. Deze middelen worden door de nieuwe directie-leidinggevende aangevraagd. Vraag ook op tijd een OV chipkaart aan via Shuttel.
- Word je een leidinggevende bij BZ? Neem deel aan de cursus ’Onboarding voor leidinggevenden op het departement’ van de AIB.
- Ben je attaché van een ander departement of kom je terug uit het Caribisch deel van het Koninkrijk? Neem contact met jouw eigen werkgever om toegang te krijgen tot jouw nieuwe werkplek en te helpen bij een snelle start van je nieuwe baan.
Kom je er niet uit?
Stel jouw vraag via ons Self Service Portal of neem contact met ons op.