Tips voor uitzending naar het Caribisch deel van het Koninkrijk
Switch to English (Google translate)
Je wordt uitgezonden naar het Caribisch deel van het Koninkrijk. Gefeliciteerd met dit mooie avontuur!
Wij helpen je graag verder. In onderstaande checklist zie je waar je bij ons terecht kunt en welke zaken je zelf moet regelen.
Let op: word je uitgezonden na 1 januari 2025 op basis van de CAO Rijk? Raadpleeg dan de checklist Tips voor uitzending naar het Caribisch deel van het Koninkrijk ( CAO Rijk) | Uitzending | SSO3W
Checklist voorbereiding
- Neem de pagina oriënteren op een uitzending nog een keer door.
- Bekijk de pagina Caribisch deel van het Koninkrijk
- Zodra de klantcontactpersoon van jouw organisatie jou bij ons aanmeldt, neemt 3W contact met je op voor een voorbereidingsgesprek .
- Gaan jouw kinderen mee? Bekijk dan het netwerk van de stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland.
- Bekijk de informatie over verhuizen naar Aruba, Curaçao of Sint Maarten of Bonaire, Sint Eustatius of Saba.
- Twijfelt je? Neem contact op met het BZelf Team of stuur ons je vraag naar ons via vragenformulier Caribisch deel van het Koninkrijk.
Ik word uitgezonden voor langer dan een jaar
- Check bij jouw werkgever voor benodigdheden als tablet, mobiele telefoon en simcard.
- Je ontvangt een buitenlandvergoeding voor kosten die je in Nederland niet hoeft te maken. Voor partner en kinderen ontvang je aanvullende vergoedingen.
- Bekijk het Cursusaanbod voor medewerkers en gezinsleden. Schrijf je in voor de Landgerichte aculturatiecursus, de cursus Loopbaanontwikkeling in het buitenland (voor partners), training iedereen kan handelen bij noodsituaties. Bij terugkeer: aan het werk in Nederland (voor partners).
Ik word uitgezonden voor korter dan een jaar
- Check bij jouw werkgever voor benodigdheden als tablet, mobiele telefoon en simcard.
- De KU-regeling voorziet niet in het transport van een eigen motorvoertuig. Wel voorziet de KU-regeling in het vergoeden of verstrekken van een huurauto gedurende de gehele formele termijn van uitzending.
Ik ga als partner mee op uitzending
-
Meld je aan voor het Partnerplatform. Je doet dit via het Vragenformulier Caribisch
- Vragen? Neem contact met ons op.
Mag ik werken tijdens de uitzending?
- In het Caribisch deel van het Koninkrijk mag je in beginsel werken, aangezien daar dezelfde samenlevingsvormen worden erkend als in Nederland. Een werkvergunning is niet nodig. Zoek wel goed uit wat de geldende voorwaarden en restricties zijn als je wilt werken. Voor meer informatie zie de lokale overheidssites (via Caribisch deel van het Koninkrijk).
Wat zijn de gevolgen als ik mag en ga werken?
- Informeer SVB, verzekeringsmaatschappij en de Belastingdienst als je gaat werken.
- Sociale verzekeringen: Wanneer je in het buitenland gaat werken en je op jaarbasis meer dan een bepaald bedrag verdient vervalt jouw recht op sociale verzekeringen in Nederland. Dit kan ook consequenties hebben voor de Kinderbijslag.
-
Vraag altijd ruim voor je vertrek bij de SVB via Mijn SVB een pensioenoverzicht en een onderzoek WLZ aan. Hierbij kun je goed nagaan of u sociaal verzekerd bent in Nederland.
- Door een vrijwillige verzekering bij de SVB af te sluiten blijf je verzekerd voor de AOW en/of de Anw ook al werk je in het buitenland. Neem daarom contact op met de SVB via Mijn SVB en informeer hen over jouw voornemen om in het buitenland te gaan werken en dat je meegaat als partner van een uitgezonden Rijksambtenaar. Vermeld altijd jouw BSN nummer in uw correspondentie met de SVB.
- Zorgverzekering: Je bent niet meer meeverzekerd met jouw partner. Je moet zelf een zorgverzekering afsluiten. Dit mag een Nederlandse of buitenlandse zorgverzekering zijn.
- Belasting: Breng de Belastingdienst in Heerlen (Kennis- en Expertisecentrum Buitenland) op de hoogte van het feit dat je arbeid gaat verrichten in het buitenland via het speciale e-mailadres voor uitgezonden overheidspersoneel: belastingdienst.uitgezonden.overheidspersoneel@belastingdienst.nl
Wat gebeurt er met mijn (sociale) verzekeringen als ik niet werk in het buitenland?
Wanneer je tijdens de uitzending niet werkt, ook niet in of voor Nederland, geldt voor jou het volgende:
- Je blijft verzekerd voor de volksverzekeringen (AKW, AOW, WLZ, ANW) in Nederland ongeacht het land waarnaar je vertrekt.
- Je kunt de Nederlandse zorgverzekering behouden via jouw partner. Zorg wel voor een buitenlanddekking.
- Als je als partner van een uitgezonden Rijksambtenaar tijdelijk in het buitenland woont blijf je voor de SVB en de Belastingdienst ‘fictief ingezetene’. Je moet dit wel zelf aan de SVB en de Belastingdienst doorgeven: Vermeld dat je tijdelijk met een uitgezonden Rijksambtenaar in het buitenland woont. De SVB krijgt namelijk een seintje van de Basis Registratie Personen (BRP) als je naar het buitenland vertrekt, maar weet dan niet altijd dat je met een uitgezonden Rijksambtenaar mee gaat.
- Als je in Nederland werkte voor vertrek, dan stopt jouw pensioensopbouw, gedurende de tijd dat je in het buitenland woont. Wel blijf je AOW-rechten opbouwen.
-
Vraag altijd ruim voor jouw vertrek via Mijn SVB een pensioenoverzicht en een WLZ-onderzoek aan.
- Betrek je kind bij de besluitvorming: huis, school, woonplaats, afscheidsfeest.
- Bereid jouw kinderen voor op het vertrek. Bekijk de tips voor ouder en kind.
- Houd bij de schoolkeuze rekening met aansluiting bij terugkeer naar Nederland.
- Onderhoud de Nederlandse taal en cultuur, ook met oog op aansluiting bij terugkeer naar Nederland.
- Verdiep je in wat het betekent om een kind in het buitenland te krijgen.
Vergoedingen voor onderwijs
- Je wordt langer dan een jaar uitgezonden naar het Caribisch deel van het Koninkrijk op basis van de uitzendregelingen VUBZK of VBRA.
- Lees onder welke voorwaarden onderwijskosten worden vergoed.
- Je betaalt zelf de school- en inschrijfkosten. De kosten kun je vervolgens bij 3W declareren via het Aanvraagformulier.
Onderwijs
- In het Caribisch deel van het Koninkrijk ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van een onderwijsinstelling voor jouw kinderen.
-
Het onderwijs in het Caribisch deel van het Koninkrijk valt onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse onderwijsinspectie (of indien niet aanwezig, de lokale onderwijsinspectie).
-
Bekijk welke scholen in aanmerking komen voor vergoeding. De scholen die op deze lijst staan of toegevoegd worden, moeten aan een aantal voorwaarden voldoen, zie daarvoor de pagina kinderen.
-
Op de Cariben is speciale leerbegeleiding niet of onvoldoende aanwezig. Ga daarom zo snel mogelijk na of de school die je op het oog heeft de benodigde begeleiding biedt en welke extra kosten hieraan verbonden zijn.
- Onderzoek tijdig welke school (onderwijssysteem, niveau e.d.) het beste bij jouw kind past en schrijf je kind tijdig in. De school sluit met je het contract, niet met het Rijk.
- Vraag actueel dossier en rapporten over jouw kind bij de oude school op.
- Neem vooraf contact op met de Nederlandse vertegenwoordigingen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten, of de besturen van het Caribisch deel van Nederland .
- Je gaat naar een 'niet-westers' land. Maak een afspraak met KLM Health Services (KHS) voor medische keuring en vaccinaties. Begin daar op tijd mee.
- Meer weten? Lees onze pagina medische diensten.
- Gaat jouw kind mee? Zorg dat jouw kind gevaccineerd is volgens het rijksvaccinatieprogramma.
Bekijk de pagina vergoedingen uitzendingen naar het Caribisch deel van het Koninkrijk. voor een overzicht van alle vergoedingen.
Lange uitzending (minimaal 1 jaar)
Je wordt uitgezonden via
- Het Voorzieningenstelsel Uitzendingen Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VUBZK)
- Het Voorzieningenstelsel Buitenlandtoeslagen Rechterlijke Ambtenaren (VBRA)
NB: Op overheid.nl staat mogelijk genoteerd dat de regeling is vervallen. Derhalve wordt de regeling nog uitgevoerd totdat de herziening van de uitzendregeling is afgerond. Je ontvangt hierover in de loop van de tijd meer informatie over.
Korte uitzending (maximaal 1 jaar)
Je wordt uitgezonden via de Regeling vergoedingen bij uitzending deskundigen voor korte duur naar het Caribisch deel van het Koninkrijk 2013
- Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van huisvesting op de nieuwe standplaats in het Caribisch gebied.
- Je komt in aanmerking voor een tegemoetkoming voor de huurwoning:
(Semi-)overheid
- Vraag jouw DigiD aan in Nederland. Aanvragen in het buitenland is lastiger. Met de app kun je vanuit het buitenland bij overheidsdiensten inloggen.
- Als (gezin van) uitgezonden ambtenaar word jeals fictief binnenlandsplichtige aangemerkt door de Belastingsdienst. Neem contact met de Belastingdienst Kennis- en Expertisecentrum Buitenland.
- Verleng je rijbewijs voor vertrek, lees de info, of neem contact op met RDW afdeling rijbewijzen, of bel + 31 (0) 88 008 7407 (keuze rijbewijs).
- Geef in P-Direkt jouw gewijzigde persoonsgegevens door (o.a. adreswijziging).
- Zie ook "Thuis regelen" op de pagina voor partners.
Basisregistratie Personen (BRP)
- Schrijf je uit bij de Basisregistrate Personen (BRP) als je meer dan 2/3 van het jaar buiten Nederland verblijft. Als je dit niet doet, kun je een boete krijgen. Check via "Mijn overheid" of jouw gegevens actueel zijn en wie toegang tot de BRP heeft.
- Eenmaal uitgeschreven sta je in de Registratie Niet-ingezetenen (RNI), een database met statistische informatie. Je kunt beperkt jouw gegevens aanpassen. Niet alle informatie uit de BRP gaat mee naar RNI. Informeer zelf instanties (bijv. SVB, Belastingdienst, zorgverzekeraar) dat je voor de Nederlandse overheid tijdelijk wordt uitgezonden. Een kopie van jouw plaatsingsbrief kan als bewijslast helpen.
- BZ zoekt met BZK en de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG), waar BRP en RNI onder vallen, naar oplossingen om de gevolgen van uitschrijven BRP voor uitgezonden ambtenaren en hun gezin te beperken.
Bedrijven
- Banken staan onder steeds strenger Europees en Internationaal toezicht om witwassen en financiering van terrorisme te bestrijden. Internationale en ongebruikelijke transacties kunnen als verdacht worden gezien. Om risico op boetes te beperken stoppen steeds meer banken met dienstverlening met individuen in het buitenland.
- Neem voordat je vertrekt, contact met jouw bank op en vraag naar mogelijkheden om je rekening en creditcards in het buitenland te mogen blijven gebruiken. Zorg dat je vanuit het buitenland geen nieuwe rekeningen in Nederland voor jou en jouw gezinsleden hoeft te openen of andere bankproducten hoeft af te sluiten. Tot nog lijkt alleen ABN-AMRO oog te willen hebben voor de bijzondere omstandigheden van uitgezonden medewerkers en gezinsleden (contactpersoon bij 3W bekend).
- Check voordat je een hypotheek afsluit wat de voorwaarden zijn bij onderverhuur tijdens verblijf in het buitenland. Tot nog lijkt alleen ABN-AMRO hiervoor open te staan, mits je met een plaatsingsbrief kunt aantonen dat je wordt uitgezonden.
- Zeg tijdig uw gas, licht, water, internet, televisie, telefoon, krantabonnementen, OV chipkaart op. Bedenk of je een Nederlands pre-paid nummer wilt aanhouden.
- Denk aan adreswijzigingen t.b.v. (zorg-) verzekeringen, abonnementen etc.
- Informeer de Sociale Verzekeringsbank (SVB) over jouw vertrek. Zoek uit wat de uitzending voor uw pensioenen en verzekeringen betekent.
- Informeer jouw verzekeringsmaatschappij(en) over jouw vertrek. Zorg dat alle verzekeringen zijn aangevuld met een buitenlanddekking. De extra premie voor de buitenlanddekking van de verzekeringen kan betaald worden uit de verblijfscomponent voor uitzendingen naar het Caribisch deel van het Koninkrijk. Denk hierbij ook aan jouw zorgverzekering.
-
Dubbelcheck: zijn de verzekeringen als ziektekosten, WA, opstal, inboedel, voldoende dekkend voor een verblijf in een land buiten Nederland? Ga dit na bij jouw verzekeringsmaatschappij. Ook in het buitenland is het verstandig je hiervoor goed te verzekeren. Denk ook aan een goede reisverzekering.
- Vraag een no-claim aan bij de autoverzekeringsmaatschappij (in de Engelse taal) als je jouw auto lokaal wilt verzekeren. Let op: als je jouw auto bij een niet-Nederlandse verzekeraar verzekerd, kan dit gevolgen hebben voor de opbouw van jouw schadevrije jaren bij terugkeer in Nederland. Vraag dit na bij jouw verzekeraar.
Alleen bij lange uitzendingen:
- Zodra 3W jouw aanmelding via de Klantcontactpersoon van jouw organisatie heeft ontvangen meldt 3W jouw vertrek aan bij een internationaal verhuisbedrijf (nadat het voorbereidingsgesprek heeft plaatsgevonden). De verhuizer neemt daarna rechtstreeks contact met je op.
- Jouw verhuisboedel wordt ‘door-to-door’ getransporteerd. Per overplaatsing wordt slechts 1 zending vergoed om alles ter plaatse te krijgen. Zie ook verhuiskostenvergoeding
- Bedenk op tijd wat in de koffer moet en wat in de container vervoerd kan. Bedenk of het de kosten waard zijn om bepaalde goederen jaren in opslag te houden. Laat de doos met jouw gereedschapskist herkenbaar inpakken.
- Tijdens het transport wordt joiuw inboedel door de werkgever verzekerd. Zorg dat ook na het transport jouw inboedel voldoende is verzekerd (zie thuis regelen).
- Neem altijd (waarde)documenten mee in de eigen (hand)bagage (akten, schoolcertificaten, medisch paspoort en vaccinatieboek, huisdierpaspoort en chipnummer).
- Check bij de RDW wat de voorwaarden zijn voor schorsen en uitvoer van uw auto uit Nederland. Als je eenmaal bij het BRP bent uitgeschreven, dan kun je geen auto meer op jouw naam in Nederland laten zetten. Heb je een andere vraag over bijvoorbeeld het uitvoeren van jouw privéauto, het transport hiervan of de verzekering, kijk dan op Veelgestelde vragen (FAQ) over auto's.
- Meer weten? Lees onze pagina internationale verhuizingen of stel een vraag.
- Jouw overplaatsingsreis (retour ticket) wordt vergoed op basis van de kortste route Nederland-standplaats en de goedkoopste rechtstreekse economy class vlucht.
- Je kunt jouw reis aanvragen via reizen naar het Caribisch deel van het Koninkrijk.
- Je wordt uitgezonden binnen het Koninkrijk. Je komt niet in aanmerking voor een diplomatieke status of diplomatiek paspoort onder het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer.
- Voor het Caribisch deel van het Koninkrijk heb je geen visum nodig. Je hebt dan genoeg aan een geldig Nederlands paspoort.
- Check op Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren of jouw huisdier mee mag en wat de invoereisen zijn.
- Begin op tijd met vaccinaties en het aanvragen van een dierenpaspoort.
- Denk ook aan de kennel van het huisdier. Staan alle verplichte gegevens op de kennel voor vervoer?
- Bekijk voor vertrek de regels op 'Reizen met huisdieren'.
Op locatie
In het buitenland maak je extra kosten die je in Nederland niet hoeft te maken. Je ontvangt hiervoor vergoedingen bij uitzending naar het Caribisch deel van het Koninkrijk.
Bij uitzendingen van minimaal 1 jaar
Bij uitzendingen van maximaal 1 jaar
Bij korte uitzendingen naar het Caribisch gebied kun je in aanmerking komen voor de volgende vergoedingen:
-
Neem je tijd om te ‘landen’ op de nieuwe locatie.
-
Zoek partners van de overige uitgezonden medewerkers op en deel ervaringen.
Onderwijskosten
- Zowel schoolkosten alsook bijkomende kosten (o.a. registratie, examenkosten) komen in aanmerking voor tegemoetkoming.
- Lees onder welke voorwaarden onderwijskosten worden vergoed.
- Je betaalt zelf de school- en inschrijfkosten. De kosten kun je vervolgens bij 3W declareren.
- Op verzoek kun je aan het begin van elk schooljaar een voorschot ontvangen.
Nederlandse taal
Onderhoud de Nederlandse taal en cultuur, ook met oog op aansluiting bij terugkeer naar Nederland.
Jaarlijks verlof
- Jaarlijks wordt maximaal één rechtstreekse vlucht in economy class naar Nederland voor jou en jouw gezin vergoed.
Gezinshereniging
- Bij een gescheiden gezinssituatie als gevolg van de uitzending kan 3W op grond van de uitzendregelingen VUBZK-VBRA een gezinsherenigingsreis aan jou of jouw gezinsleden verstrekken.
Calamiteitenreis
- De uitzendregelingen VUBZK-VBRA voorzien in de vergoeding van calamiteitenreizen bij een levensbedreigende ziekte en overlijden van naaste familie (1e graads) in Nederland.
- Lees meer over de reisvoorwaarden voor het Caribisch deel van het Koninkrijk.
Huis kopen, aanhouden of verhuren tijdens de uitzending
Gaat je tijdens de uitzending een woning kopen in Nederland? Let op de nieuwe tarieven overdrachtsbelasting (0%, 2% of 8%). Ook als je jouw eigen woning in Nederland wil aanhouden of verhuren kan dit fiscale gevolgen hebben. Laat je goed adviseren over mogelijke consequenties.
Stemmen in het buitenland
Woon je in het buitenland (waaronder Aruba, Curaçao en Sint Maarten)? En staat je niet meer ingeschreven bij een Nederlandse gemeente of een van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius of Saba? Dan kun je alleen stemmen bij de verkiezingen van de Tweede Kamer en het Europees Parlement. Hiervoor moet je je eerst registreren als kiezer buiten Nederland bij de gemeente Den Haag.Ga hiervoor naar Stemmen in het buitenland.
Terugkeer
Terugkeren naar Nederland kan minstens zo'n grote stap zijn als op uitzending gaan. Besteed daarom tijdig aandacht aan planning en voorbereiding voor jouw terugkeer.
Aansluiting op onderwijs in Nederland
Gaat je terug naar Nederland? Bekijk dan tijdig de onderwijsmogelijkheden. Je kunt kiezen uit lokaal Nederlands onderwijs, Internationaal onderwijs of tweetalig onderwijs.
Meer weten? Lees op onze pagina over kinderen bij 'Terugkeer' de informatie betreffende Aansluiting op onderwijs in Nederland.
Kom je er niet uit?
Stel je vraag via dit digitale formulier of neem contact met ons op.