Internationaal reizen: nieuwe reisregels en tarieven

Per 1 januari 2021 vindt de jaarlijkse wijziging plaats van veel bedragen en percentages in de CAO Rijk 2020. Ook zijn de reisregels voor het gebruik van trein en vliegtuig aangescherpt.  

Beeld: Tineke Dijkstra

Gebruik van de trein

Kunt u vanaf uw werklocatie binnen 8 uur op uw bestemming zijn? Dan reist u binnen Europa per trein (1e  klasse). Zie werklocatie → eindbestemming  

Hierbij geldt als reistijd de tijd die met het reizen is gemoeid, berekend vanaf de werklocatie van de werknemer tot de plek van bestemming. Dit is inclusief het voor- en natransport naar station of vliegveld en inclusief wachttijd (inchecktijd). 

Gebruik vliegtuig

Is de reistijd van werklocatie naar eindbestemming per trein langer dan 8 uur? Dan mag u per vliegtuig reizen.

  • u boekt een rechtstreekse vlucht in economy class
  • business class alleen voor dienstreizen bij vluchten langer dan 6 uur

In principe reist u met een rechtstreekse vlucht. Uw werkgever kan hier echter van afwijken bij vluchten van > 6 uur indien een niet-rechtstreekse vlucht minstens € 350,- goedkoper is en de reistijd hooguit vier uur toeneemt.

Vergoeding verblijfkosten

Vergoedingen van verblijfkosten verschillen per land of gebiedsdeel. Voor maaltijden en kleine uitgaven krijgt u een percentage van het bedrag vergoed dat als 'overige kosten' is vermeld. Bekijk de nieuwste tarieflijst verblijfkosten buitenlandse dienstreizen.

Gewijzigde bedragen vergoedingen

Op reis

Bekijk de pagina dienstreizen voordat u uw reis boekt. Controleer ook het personeelsreglement van uw werkgever of er sprake is van specifieke organisatieafspraken.