Internationaal reizen: nieuwe reisregels en tarieven

Per 1 januari 2021 vindt de jaarlijkse wijziging plaats van veel bedragen en percentages in de CAO Rijk 2020. Ook zijn de reisregels voor het gebruik van trein en vliegtuig aangescherpt.  

Gebruik van de trein

Kunt u vanaf uw werklocatie binnen 8 uur op uw bestemming zijn? Dan reist u binnen Europa per trein (1e  klasse). Zie werklocatie → eindbestemming  

Hierbij geldt als reistijd de tijd die met het reizen is gemoeid, berekend vanaf de werklocatie van de werknemer tot de plek van bestemming. Dit is inclusief het voor- en natransport naar station of vliegveld en inclusief wachttijd (inchecktijd). 

Gebruik vliegtuig

Is de reistijd van werklocatie naar eindbestemming per trein langer dan 8 uur? Dan mag u per vliegtuig reizen.

  • u boekt een rechtstreekse vlucht in economy class
  • business class alleen voor dienstreizen bij vluchten langer dan 6 uur

In principe reist u met een rechtstreekse vlucht. Uw werkgever kan hier echter van afwijken bij vluchten van > 6 uur indien een niet-rechtstreekse vlucht minstens € 350,- goedkoper is en de reistijd hooguit vier uur toeneemt.

Vergoeding verblijfkosten

Vergoedingen van verblijfkosten verschillen per land of gebiedsdeel. Voor maaltijden en kleine uitgaven krijgt u een percentage van het bedrag vergoed dat als 'overige kosten' is vermeld. Bekijk de nieuwste tarieflijst verblijfkosten buitenlandse dienstreizen.

Gewijzigde bedragen vergoedingen

Op reis

Bekijk de pagina dienstreizen voordat u uw reis boekt. Controleer ook het personeelsreglement van uw werkgever of er sprake is van specifieke organisatieafspraken.