Ook als u niet in dienst bent van het Rijk (of een andere overheidsorganisatie) kunt u (tijdelijk) werkzaam zijn voor de Rijksoverheid in het buitenland, bijvoorbeeld als civiel expert. 3W verzorgt de werving, selectie en administratieve ondersteuning rond Nederlandse experts die ingezet worden bij civiele missies.
Civiele missie
Nederland ondersteunt wederopbouwprocessen in fragiele staten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken draagt hieraan bij door Nederlandse experts uit te zenden naar het buitenland om daarvoor internationale organisaties (IO) te werken.
De aandacht van BZ voor fragiele staten is, de afgelopen jaren, sterk toegenomen. De behoefte aan experts die in deze fragiele staten ingezet kunnen worden groeit. Nederlandse experts zijn onder andere uitgezonden naar de EU-missies in Afghanistan, Georgië, Irak, Mali, Niger en de Palestijnse autoriteit, en naar de VN vredesmissies in de Democratische Republiek Conga en Zuid-Sudan. De Nederlandse deelname aan civiele missies wordt bepaald op basis van politieke prioriteiten.
Als u de selectieprocedure met goed gevolg doorlopen heeft, wordt u voor vier jaar opgenomen in het bestand. De selectieprocedure bestaat uit een gesprek met een psycholoog en een groepsdynamisch assessment (GDA). Na een jaar komt u op herhalingsgesprek om te laten beoordelen of de opname in het bestand verlengd kan worden. Solliciteert u niet binnen vier jaar dan gaat u opnieuw naar het GDA. Indien u binnen de eerste twee jaar wordt uitgezonden dan hoeft u pas na zeven jaar het GDA weer te doorlopen.Na deze zeven jaar mag u opnieuw reageren voor een plek in het bestand civiele experts.
Gezien de (hardship)omstandigheden van de plaatsingen betreft het hier non-family duty stations. Dat wil zeggen dat partners en gezinsleden niet kunnen meereizen.
Helaas is dit niet in te schatten. Of een expert wordt voorgedragen hangt af van een aantal factoren. Zo wordt er gekeken naar de beleidsprioriteiten, de CV’s van de overige sollicitanten, de functies waarop gereageerd wordt (als het een call met meerdere functies betreft) en de hoeveelheid experts die voorgedragen kunnen worden naar aanleiding van het beschikbare budget of het mandaat.
Als u geselecteerd bent voor een functie ontvangt u van 3W/CMV, indien nodig, een trainingsvoorstel. Noodzakelijke trainingen betreffen in de regel een Hest- en/of een HEAT-training. De EU biedt pre-deploymenttrainingen aan die nuttig zijn voor experts die nog niet bij een EU-missie hebben gewerkt; wanneer u door de EU bent geselecteerd voor een functie, dient u aan deze training deelnemen. Taaltrainingen en functiegerichte trainingen worden in het algemeen niet vergoed.
Als u wordt voorgedragen voor een functie en u heeft nog geen HEAT- en/of e-Hest training gedaan dan worden deze trainingen meegenomen in het trainingsvoorstel.
De e-Hest-training is een e-learning die u vanuit huis kan doen.
De HEAT-training duurt drie dagen.Na deelname aan een HEAT-training ontvangt u een certificaat dat 5 jaar geldig is. Voor meer informatie en aanmelden zie HEAT veiligheidstraining.
3W/CMV vraagt de clearance voor u aan bij de afdeling Veiligheidsonderzoeken van dit ministerie (VCI), zodra u bent geselecteerd en u akkoord bent gegaan met de arbeidsvoorwaarden. Een medewerker van VCI-Veiligheidsonderzoeken neemt contact met u op om het onderzoek te starten. De procedure duurt gemiddeld 2 tot 4 maanden. U vertrekt derhalve vaak al naar het missiegebied in afwachting van deze clearance. Heeft u nog een geldige clearance dan checken wij bij VCI of deze clearance ook voor de betreffende uitzending voldoet.
Nee. De internationale organisatie krijgt van verschillende lidstaten kandidaten aangeboden voor een functie. De internationale organisatie bepaalt welke expert geselecteerd wordt.
3W/CMV stuurt u een bericht dat u bent voorgedragen waarin wordt aangegeven hoe u zich kunt voorbereiden op een eventueel interview. Zodra de uitkomst van de voordracht bekend is, neemt 3W/CMV contact met u op. Het is niet in te schatten hoeveel tijd er tussen voordracht en bekendmaking zit; het kan 6 tot 8 weken duren, soms langer. U kunt naar aanleiding van de voordracht:
Bericht ontvangen dat u bent geselecteerd.
Bericht ontvangen dat u niet bent geselecteerd.
Bericht ontvangen dat u bent uitgenodigd voor een (telefonisch) interview of een schrijftest. Deze uitnodiging ontvangt u rechtstreeks van de organisatie waarbij u bent voorgedragen.
De internationale organisatie maakt een shortlist per functie op basis van de ontvangen reacties. Na het maken van de shortlist wordt bepaald welke experts uitgenodigd worden voor een interview. Wordt u uitgenodigd voor een interview dan heeft u meestal 2 tot 3 dagen voorbereidingstijd. Wij adviseren u de informatie die u van 3W/CMV toegezonden krijgt alvast te bestuderen nog voor u een uitnodiging heeft ontvangen. Hierin wordt precies uitgelegd wat u moet doen en wat u kunt verwachten. U dient de bijgevoegde achtergrondinformatie en de informatie op de website van de organisatie goed te bestuderen.
U heeft een uitnodiging van de internationale organisatie ontvangen voor een telefonisch interview met daarin datum en tijdstip vermeld. U dient uzelf snel voor te bereiden, want vaak heeft u slechts een paar dagen tot het interview. U kunt 3W/CMV op de hoogte stellen van deze uitnodiging; wij brengen u dan in contact met de dossierhouder van de beleidsdirectie voor een voorbereidende briefing.
Na het telefonisch interview duurt het vaak nog een aantal dagen tot weken voordat de finale selectie is gemaakt, dit is per internationale organisatie en per functie verschillend. 3W/CMV informeert u zodra de einduitslag van de internationale organisatie is ontvangen.
Veelgestelde vragen ter voorbereiding op uitzending als civiel expert
Vaak staat in de vacaturemelding al wanneer de werkzaamheden dienen aan te vangen. We streven naar uitzending binnen 6 tot 8 weken vanaf het moment van selectie. 3W/CMV bepaalt naar aanleiding van een aantal zaken (bijv. opzegtermijn bij huidige werkgever, diplomatiek paspoort, visum etc.) in overleg met u wat uw startdatum wordt.
Indien er een Memorandum of Agreement (MoA) moet worden afgesloten met de internationale organisatie (dit geldt niet voor EU- en OVSE-uitzendingen) dan kan de voorbereiding pas in gang worden gezet zodra het MoA is ondertekend. Het afsluiten van een MoA kan 4 tot 12 weken duren.
3W/CMV stuurt u een bericht dat u bent geselecteerd zodra er officieel bericht van de internationale organisatie is ontvangen over de selectie. Daarop volgt een e-mail met de arbeidsvoorwaarden en de salarisinschaling.
Wanneer u akkoord bent met de arbeidsvoorwaarden wordt de arbeidsovereenkomst opgesteld. Nadat u deze heeft ondertekend wordt uw dossier overgedragen aan de afdeling Uitzending Medewerkers (3W/PB/UM). Deze afdeling neemt contact met u op om de voorbereiding van uw uitzending door te nemen en er wordt ook een afspraak met u gemaakt om de voorbereiding op de uitzending door te spreken. Dit gesprek vindt plaats met de dossierhouder van de afdeling Voorlichting, Werving en Training (3W/CMV) en de dossierhouder van de afdeling Uitzending Medewerkers (3W/PB/UM).
3W/CMV is verantwoordelijk voor de werving en selectie van civiele experts voor het bestand van civiele experts en voor de werving en selectie van verkiezingswaarnemers voor het bestand van verkiezingswaarnemers (in deze FAQ wordt alleen informatie geven over civiele experts). 3W/CMV houdt de informatie in de database up to date. Daarnaast is 3W/CMV verantwoordelijk voor de matching en voordracht van civiele experts alsmede het communiceren van de uitkomst hiervan en het trainingsaanbod tijdens deze periode. 3W/CMV sluit tevens de arbeidsovereenkomsten met de experts. In een later stadium van de uitzending is 3W/CMV verantwoordelijk voor het in behandeling nemen van monitoringsverslagen, de uitkomst van herhalingsgesprekken en de eventuele verlengingsverzoeken. 3W/CMV is opdrachtgever aan 3W/UM ten behoeve van de administratieve en logistieke voorbereidingen van de uitzending.
De afdeling 3W/UM (Uitzending Medewerkers) draagt zorg voor de administratieve en logistieke voorbereiding van de uitzending. Te denken valt aan de invoer van de kandidaat in het salarissysteem P-Direkt, het aanvragen van een EU security clearance, boeken van het ticket. Maar ook informatie geven over medische keuring en over het aanvragen diplomatiek paspoort.
Informatie over de uitkomst van de selectie
Informatie over de startdatum van de functie
Informatie over de hoogte van het salaris
Informatie over de arbeidsvoorwaarden
Informatie over aanvragen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
De arbeidsovereenkomst
Informatie over de monitoringsdocumenten
Informatie over de herhalingsgesprekken
Maatschappelijk werk inschakelen bij uitzending naar een hoogrisicogebied
De afhandeling van een eventueel verlengingsverzoek aan het eind van de uitzending
Behandeling vragen naar aanleiding van de Regeling civiele experts en verkiezingswaarnemers BZ
Maken van een afspraak voor een informatief gesprek over de praktische zaken.
N.B. De dossierhouder van de beleidsdirectie DVB of DSH neemt het initiatief voor een inhoudelijke briefing ter voorbereiding op de uitzending.
Informatie over het aanvragen van de medische keuring
Informatie over aanvragen diplomatieke paspoort en visum indien nodig
Invoer in salarissystemen
Buitenlandtoelage (indien van toepassing) uitbetalen
Aanvragen security clearance
Aanvragen scherfwerend vest en –helm
Boeken van het ticket
In behandeling nemen van het declaratieformulier
U krijgt tijdens de verschillende contactmomenten met 3W alle informatie. In het kort behelst het de volgende acties:
Een afspraak maken voor een medische keuring bij KLM-Health Services via www.3w-health.nl.
Een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen bij de gemeentelijke basisadministratie waarin u staat geregistreerd. Bent u uitgeschreven in Nederland en (langdurig) woonachtig in het buitenland dan kunt u de VOG elektronisch aanvragen via www.Justis.nl.
Contact opnemen met uw ziektekostenverzekering om te informeren of uw polis dekking biedt voor het land van uitzending inclusief uw specifieke standplaats. N.B. U bent verplicht in Nederland een ziektekostenverzekering te hebben.
Aanvragen van een diplomatiek paspoort en/of visum indien nodig.
U moet, zoals iedere Nederlander, ervoor zorgen dat u afdoende tegen ziektekosten bent verzekerd. 3W/CMV regelt en vergoedt deze niet voor u. De verplichte verzekering voor de Nederlandse sociale zekerheid loopt door wanneer u bent uitgezonden; daarom is een Nederlandse ziektekostenverzekering verplicht. Ook wanneer u via de EU of de OVSE wordt verzekerd tegen ziektekosten, is opzegging van de Nederlandse verzekering niet mogelijk.
De civiele experts reizen onder dezelfde voorwaarden als alle Rijksambtenaren die namens de Nederlandse overheid op reis gaan. Dat wil zeggen dat u altijd per vliegtuig economy of vergelijkbare klasse reist. U mag business class reizen als het een recuperatiereis van een standplaats in hoog-risicogebied betreft., of indien uw vliegtijd op de heen- of de terugreis meer dan zes uur bedraagt (goedkoopste businessclass ticket volgens de meest logische en economische route).
U kunt uw tickets laten reserveren door 3W-UM-CMV.
De kosten van het vervoeren van ruimbagage worden vergoed met een maximum van 40 kg. Voorbeeld: indien u op uw ticket 23 kg mag meenemen, mag u een overbagage van 17 kg declareren.
Ja, indien mogelijk kunt u per trein (1e klas) reizen bij aanvang van uw uitzending. 3W/CMV regelt en betaalt niets rondom overnachtingen.
Nee. Uw keuring moet bij KLM Health Services in Nederland plaatsvinden. Dit omdat we alle experts op dezelfde wijze willen laten keuren. Als u in het buitenland woont, proberen we samen met u een datum te vinden waarop u de medische keuring en een bezoek aan dit ministerie kunt combineren. KLM Health Services is gevestigd in Den Haag en op Schiphol.
Voor bepaalde landen is een diplomatiek paspoort noodzakelijk. Dit paspoort wordt slechts aangevraagd om uw uitzending mogelijk te maken of om u makkelijker langs bepaalde checkpoints te laten bewegen.
Het diplomatieke paspoort dat de civiele experts krijgen, levert geen immuniteiten en diplomatieke privileges op zoals een diplomaat (geen recht op een CD-kenteken, geen belastingvrije inkopen etc.). Wellicht ten overvloede: u mag voor privéreizen geen gebruik maken van het verstrekte diplomatieke paspoort.
Bij het Consulaire DienstenCentrum van 3W (diplomatieke paspoort- en visumbalie). U krijgt een opdrachtmemorandum van 3W/UM waarmee u naar de paspoort- en visumbalie gaat om de aanvraag in te dienen. Diplomatieke paspoorten kunnen alléén bij de paspoort- en visumbalie worden aangevraagd; indien uw paspoort tijdens uw uitzending verloopt, vraagt u tijdens uw verlof in Nederland een nieuw diplomatiek paspoort aan.
Dit verschilt per land. 3W/UM informeert u of een visum nodig is. U vraagt het visum aan bij de paspoort- en visumbalie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Uw contactpersoon bij 3W/UM geeft u de nodige informatie en het aanvraagformulier. U kunt uw visumaanvraag doorgaans tegelijk met de aanvraag van uw diplomatieke paspoort indienen.
3W/CMV verstrekt u een aanvraagformulier. Met dit formulier gaat u naar het stadhuis of stadsdeelkantoor van de gemeente waar u staat ingeschreven. Meestal ontvangt u de VOG twee weken na uw aanvraag.
De internationale organisatie/missie bepaalt of een scherfwerend vest en helm noodzakelijk zijn. Indien de missie deze niet heeft dan krijgt u deze van 3W in bruikleen. Voor het passen van scherfwerend vest en helm maakt 3W/UM een afspraak met u (bij voorkeur in combinatie met andere afspraken op het ministerie).
Voordat u wordt uitgezonden heeft u een voorbereidend gesprek met uw contactpersonen van 3W/CMV en 3W/UM, en een inhoudelijke briefing met de dossierhouder van DVB of DSH.
Indien u wordt uitgezonden naar een hoogrisicogebied, dan is een gesprek met een van de bedrijfsmaatschappelijk werkers verplicht voor de aanvang van uw uitzending. Wordt u uitgezonden naar een zogeheten ‘oranje’ gebied dat omringd is door ‘rood’ gebied dan wordt dit gesprek bij bureau bedrijfsmaatschappelijk werk sterk aangeraden.
U kunt de volgende kosten declareren:
Aanvraag VOG
Pasfoto’s voor diplomatiek paspoort en visum
Reiskosten binnen Nederland ten behoeve van een training of gesprekken ter voorbereiding op uw uitzending (per trein 2e klas; per auto een km-vergoeding). Parkeerkosten worden niet vergoed.
Reiskosten van Nederland naar een buitenland ten behoeve van een training ter voorbereiding op uw uitzending (per trein 1e klas of per vliegtuig economy class).
Ja. Voor de medische keuring bij KLM Health Services, de eventuele aanvraag van het diplomatiek paspoort en visum, en het gesprek bij Bedrijfsmaatschappelijk Werk (BMW) dient u fysiek aanwezig te zijn.
Nee. Het uitgangspunt is dat civiele experts vanuit Nederland worden uitgezonden. Derhalve worden uw reiskosten naar Nederland voor de voorbereiding niet vergoed. Alleen reiskosten binnen Nederland worden vergoed.
Ja. Als u naar het buitenland vertrekt, bent u verplicht u uit te schrijven uit de Basisregistratie Personen van uw gemeente. Criterium voor uitschrijving is dat u in een jaar tijd langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Bij terugkeer in Nederland na uitzending bent u verplicht u binnen 5 dagen na uw aankomst in Nederland in te schrijven bij uw woongemeente. Niet uitschrijven is strafbaar en kan leiden tot douaneproblemen bij terugkeer.
Veelgestelde vragen tijdens de uitzending als civiel expert
In de inschalingsmethodiek van de civiele missiepool zijn de internationale functies vertaald naar de Nederlandse arbeidsmarkt. De hoogte van de salarisschaal wordt bepaald aan de hand van inhoud en zwaarte van de functie. De hoeveelheid jaren relevante werkervaring bepaalt de hoogte van de periodiek binnen de salarisschaal. 3W werkt met de salaristabel van het Bezoldigingsbesluit Rijksambtenaren (BBRA).
Ja. In mei wordt bij uw salaris het vakantiegeld overgemaakt en in november wordt bij het salaris de 13e maand overgemaakt.
Bij de meeste EU- en OVSE uitzendingen krijgt u een dagvergoeding per overnachting in de missie. Bij de meeste EU-uitzendingen betaalt de missie dit. Indien de missie geen dagvergoeding betaalt dan krijgt u een buitenlandvergoeding van het ministerie van Buitenlandse Zaken; u kunt dan tevens de werkelijke hotelkosten of huursom declareren.
In de buitenlandvergoeding zit een standplaatstoelage die wordt verstrekt ter bestrijding van:
kosten verbonden aan het mitigeren van de effecten van hardship;
kosten die het gevolg zijn van de specifieke omstandigheden van en op de standplaats. Hoe zwaarder de leef- en werkomstandigheden van de standplaats/het land waar de uitgezonden medewerker geplaatst is, hoe hoger de toelage om de (extra) kosten te bestrijden van bijvoorbeeld extra ontspanning buiten het land van plaatsing, van doorlopende abonnementen en lidmaatschappen, (duurdere) verzekeringen met werelddekking, kosten vanwege niet drinkbaar leidingwater, maar ook bankkosten, luchtreinigers etc. Kortom voor een scala van kosten waarmee de in Nederland werkzame ambtenaar niet wordt geconfronteerd;
kosten voor het onderhouden van het contact met de thuisbasis; tussentijdse reizen naar Nederland;
uit de overplaatsbaarheid in het algemeen voortvloeiende extra uitgaven.
Nee. Iedere expert dient te beschikken over een bankrekening in Nederland.
Voor de loonstroken kunt u bij 3W/UM een aanvraagformulier invullen waarna u maandelijks de loonstroken c.q. de jaaropgave per e-mail ontvangt.
Voor declaraties gebruikt u het declaratieformulier. U ontvangt bericht van 3W/UM hoe u deze declaraties in kunt dienen.
Voor een uitzending van 12 maanden heeft u recht op 1 recuperatieverlofticket. Voor sommige missies (m.n. hoog risicogebieden) kan een hoger aantal gelden. In dat geval is dit genoemd in het arbeidsvoorwaardenaanbod.
De civiele experts reizen onder dezelfde voorwaarden als alle Rijksambtenaren die namens de Nederlandse overheid op reis gaan. Dat wil zeggen dat u altijd per vliegtuig economy of vergelijkbare klasse reist. U mag business class reizen als het een recuperatiereis van een standplaats in hoog-risicogebied betreft, of indien uw vliegtijd op de heen- of de terugreis meer dan zes uur bedraagt (goedkoopste businessclass ticket volgens de meest logische en economische route).
U kunt uw tickets laten reserveren door 3W-UM-CMV.
Nee. Wel dient u regelmatig verlof op te nemen tijdens de uitzending. Recuperatieverlof is nodig om uit te rusten, de spanning te laten afnemen of gezonde buitenlucht in te ademen.
Ja. In de Wet privatisering ABP wordt aangegeven in welke gevallen geen sprake is van (automatische) deelname aan het ABP. Er staat bijvoorbeeld dat buiten Nederland werkzame personen die plaatselijk zijn aangesteld of in dienst zijn genomen door een publiekrechtelijke persoon niet kunnen deelnemen. Dit gaat in uw geval echter niet op, want u bent in Nederland geworven en heeft een arbeidsovereenkomst met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarmee bent u “overheidswerknemer in de zin van de Wet privatisering ABP”. Het dienstverband van een overheidsorgaan met een expert leidt derhalve tot ABP-deelname.
Ja. 6 maanden na de start van uw uitzending heeft u een gesprek met een psycholoog en een voortgangsgesprek met de dossierhouder van de beleidsdirectie DVB of DSH. Naar aanleiding van deze gesprekken wordt bepaald of een verlenging van uw uitzending mogelijk is. In dit kader betaalt het ministerie van Buitenlandse Zaken een extra ticket naar Nederland. Het verlengen van een diplomatiek paspoort kan ook alleen als u in Nederland bent.
Word ik verzekerd door 3W/CMV?
Het ministerie van Buitenlandse Zaken is eigen risicodrager ingeval u schade lijdt door de dienstuitoefening (bijv. verlies bagage, medische kosten als gevolg van ongeval in werktijd, invaliditeit na een ongeval in werktijd). Dit geldt ook als u op dienstreis bent. BZ laat de schade beoordelen door een verzekeringsmaatschappij en vergoedt conform dit advies.
Schade die u lijdt tijdens verlof en R&R wordt niet vergoed door BZ. U dient hier een eigen aansprakelijkheidsverzekering voor af te sluiten. U dient tevens zelf voor een Nederlandse ziektekostenverzekering te zorgen, één die u voldoende dekking geeft in Nederland, in het land van uitzending én op de standplaats waarnaar u uitgezonden bent.
Ja. Als u op kosten van het Rijk een dienstreis maakt (bijv. naar Nederland), mag u hier voor privé doeleinden maximaal 72 uur aan vastplakken (voorafgaand of aansluitend) maar alleen na overleg met en goedkeuring van uw werkgever. De meerkosten die hiermee gepaard gaan (reizen binnen NL bijvoorbeeld of een hotel) betaalt u zelf.
Ja. Hiervoor is het Besluit Uitbreiding en Beperking Kring Verzekerden Volksverzekeringen van belang, met name artikel 3. Daarin staat dat de niet in Nederland wonende Nederlander, voor zover hij geen uitgezonden diplomaat is, die uit hoofde van een dienstbetrekking met een Nederlandse publiekrechtelijke rechtspersoon buiten Nederland arbeid verricht ten behoeve van die rechtspersoon, verzekerd is op grond van de volksverzekeringen, tenzij hij –onder meer- geplaatst wordt bij een volkenrechtelijke organisatie én op hem een regeling inzake sociale zekerheid van die organisatie van toepassing is. Indien u nog vragen heeft over uw persoonlijke situatie dan raden wij u aan deze te stellen aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Als civiel expert ontvangt u in Nederland het salaris. Hierdoor bent u in Nederland belastingplichtig v.w.b. de loonbelasting. Indien u op het moment van uitzending in het buitenland woont dan is alleen de loonbelasting van toepassing. U kunt de te veel betaalde afdrachten terugvragen middels een T-biljet.
Tijdens de eerste weken van uw uitzending kunt u zelf een woning zoeken. Vaak kunt u hulp vragen aan een reeds in de missie aanwezige civiele expert of aan de internationale organisatie. In hoog-risicogebieden is huisvesting via de internationale organisatie vaak om veiligheidsredenen alleen binnen bepaalde compounds mogelijk.
Ja. U kunt hiervoor bij 3W/UM een voorschot aanvragen, onder overlegging van de huurovereenkomst. Het voorschot wordt bij uw eerstvolgende declaratie verrekend. Indien u borg dient te betalen, dan betaalt u het gehele bedrag aan het einde van uw uitzending aan dit ministerie terug; u bent zelf aansprakelijk voor eventuele kosten die op de borg in mindering worden gebracht door de huisbaas.
De expert die huur bij dit ministerie mag declareren, kan daarnaast maandelijks de kosten voor gas/water/licht vergoed krijgen. Indien bewaking, generator, watertank e.d. noodzakelijk blijken te zijn, dan kunt u een verzoek tot vergoeding indienen bij 3W/UM.
Dit verschilt per internationale organisatie (EU, OVSE, VN). Meestal wordt de expert volgens het evacuatieplan van de missie geëvacueerd. Indien Nederland eerder dan de internationale organisatie meent dat evacuatie nodig is, kan de expert altijd, via de ambassade, mee met de Nederlanders.
U bent verplicht gedurende de resterende tijd van uw arbeidsarbeidsovereenkomst vervangende taken te verrichten op een vestiging van uw werkgever in Den Haag en/of opvolging te geven aan een nieuwe uitzending.
Indien de internationale organisatie/missie een verzoek tot verlenging indient en de opdrachtgever (DVB of DSH) akkoord geeft voor verlenging en u gaat zelf ook akkoord met verlenging, dan kan een uitzending worden verlengd. Het verzoek tot verlenging wordt doorgaans drie maanden voor het aflopen van de uitzending gedaan. Of een uitzending verlengd wordt hangt af van de beleidsprioriteiten, het mandaat van de missie, het beschikbare budget, het functioneren van de expert en de missie etc.
In de regel bent u zelf verantwoordelijk voor het woon-werkverkeer en betaalt u eventuele kosten uit uw dagvergoeding die u ontvangt van de missie (EU, OVSE) of standplaatsvergoeding. Bij sommige VN-missies waar het woon-werkverkeer een ingewikkelde onderneming is, regelt de VN vaak het transport voor de civiele expert.
Dit verschilt per missie. Het loopt uiteen van een gedeelde container tot een eigen kantoor in een kantoorpand of hotel. De missies zijn verantwoordelijk voor het verstrekken van kantoorruimte en toebehoren.
Het verzoek om een specifieke training te mogen volgen die relevant is voor uw huidige functie, dient u eerst in bij de missie waarvoor u werkt. Sommige missies hebben budget om relevante trainingen te vergoeden. Mocht de missie de training niet vergoeden dan kunt u een verzoek indienen bij 3W/CMV. CMV stuurt dit verzoek door naar de opdrachtgever. De opdrachtgever beoordeelt het verzoek.
Iedere internationale organisatie doet dit volgens haar eigen systeem. Daarnaast wordt u geacht monitoringsverslagen op te sturen. Dit doet u aan de hand van een formulier dat u toegezonden krijgt van 3W/CMV na drie maanden in de missie en vervolgens om het half jaar. Daarnaast komt u één keer per jaar naar Nederland voor een herhalingsgesprek bij de selecteur en een voortgangsgesprek bij de opdrachtgever. Ook wordt er in sommige gevallen contact onderhouden met de ambassade over de inhoud van uw werk. Daarnaast houden CMV en Bedrijfsmaatschappelijk werk een vinger aan de pols wat betreft uw persoonlijke welzijn.
U bent verplicht in het bezit te zijn van een rijbewijs als u wordt uitgezonden. Op de website van Nederlandwereldwijd.nl vindt u alle informatie over de geldigheid van uw Nederlandse rijbewijs in het buitenland.
Het is mogelijk om in het buitenland als Nederlander uw stem uit te brengen bij landelijke en Europese verkiezingen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar Stemmen in het buitenland
U dient aan te geven dat u fictief ingezetene van Nederland bent en niet dat u bent geëmigreerd.
Sinds januari 2020 is de CAO-CEV (civiele experts en verkiezingswaarnemers) op u van toepassing.
3W/CMV voor:
Werving, selectie, matching.
Inschaling, arbeidsovereenkomst, verlenging van de arbeidsovereenkomst.
Training.
Monitoring, herhalingsgesprekken.
Advies, algemeen welzijn, doorverwijzing naar maatschappelijk werk.
Vragen over de regeling.
3W/UM voor:
Betalingen van salaris, vergoedingen, declaraties.
Tickets.
Diplomatiek paspoort en visum.
Vragen over de regeling.
De opdrachtgever (DVB of DSH) voor:
Functie- of missie-inhoudelijke zaken.
Monitoring, herhalingsgesprekken.
De Nederlandse ambassade:
In geval van een crisissituatie.
Veelgestelde vragen na de uitzending
Graag zien we u op het ministerie voor een debriefing. Zowel de opdracht gevende directie als 3W/CMV en 3W/UM horen graag van u hoe uw uitzending is geweest.
Een gesprek met de psycholoog is niet verplicht. Als u tijdens de uitzending persoonlijk betrokken geweest bent bij bijvoorbeeld een aanslag is dit aan te raden.
Ja, een gesprek met een van de maatschappelijk werkers is verplicht na afloop van een uitzending naar een hoog risicogebied. Bent u uitgezonden geweest naar een zogeheten ‘oranje’ gebied dat omringd is door ‘rood’ gebied dan wordt een gesprek bij bureau maatschappelijk werk sterk aangeraden.
Na afloop van uw uitzending dient u uw diplomatieke paspoort bij de paspoortbalie van het ministerie van Buitenlandse Zaken in te leveren. Mocht u het als souvenir willen houden, dan kunt u de paspoortbalie vragen het paspoort ongeldig te maken.
Heeft u dit in bruikleen gekregen dan levert u dit weer in bij uw contactpersoon van 3W/UM.
Een medische uitkeuring is niet verplicht. Wel adviseren wij u dit te doen. Net als bij de inkeuring kunt u een afspraak maken via www.3w-health.nl.
U kunt voor meer informatie terecht bij het UWV.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt voor de begeleiding van ex-arbeidscontractanten die WW ontvangen, gebruik van de diensten van het EC O&P. EC O&P heeft hiervoor de afdeling WW Case Management. Voor meer informatie kunt u met 3W/UM contact opnemen.
Dit hangt af van uw status in het bestand. Neemt u contact op met 3W/CMV voor meer informatie.