Duurzaam reizen
Het Rijk wil zakelijk verkeer verduurzamen en CO2-uitstoot halveren. Reis alleen als dit echt niet anders kan. Overweeg alternatieven zoals video-conferencing en gebruik zoveel mogelijk het openbaar vervoer.
Treinbestemmingen Europa
Vanaf 1 januari 2021 dient u binnen Europa met de trein te reizen als u, gerekend vanaf uw werklocatie, binnen 8 uur op uw bestemming kunt zijn. Hiermee draagt u bij aan de duurzaamheidsagenda van het Rijk.
Bekijk welke bestemmingen binnen 8 uur met de trein bereikt kunnen worden vanaf de meest voorkomende werklocaties in Nederland.
Duurzaam reizen
- Minder reizen door flexibel te werken; spitsmijden, dagje thuiswerken en video-conferencing.
- Parkeren alleen voor medewerkers die woon-werk of zakelijk niet anders kunnen reizen of bijvoorbeeld verder dan 10 km van het werk wonen of niet met OV kunnen komen.
- De CO2-grens verlagen bij aanschaf van een nieuwe auto van de zaak en elektrisch rijden aantrekkelijk maken.
- Mobiliteitsbudget met bonus-malus systeem; beloningen voor zuinig rij- en reisgedrag, een schone autokeuze en (flexibele) keuze voor OV en fiets.
- Mobiliteitskaart voor alle leaserijders; verlaagt de drempel met OV te reizen.
- Verhuizen naar OV-locatie; stap op natuurlijke momenten over naar een station/OV-locatie.
- Nieuwe medewerkers de eerste drie maanden standaard gratis OV-gebruik aanbieden, daarna keuzemoment.
- Gratis OV aanbieden voor privé en zakelijk aan medewerkers met privéauto.
- Binnen Europa geldt: geen vliegtuig maar trein voor bestemmingen die binnen 8 uur bereikt kunnen worden, waarbij de treinreistijd van deur tot deur minder dan 150% van de vliegreistijd moet zijn.
- Gedragscampagne of wedstrijd om duurzaam reizen te ervaren; periodiek meedoen met Low Car Diet of een vergelijkbaar programma.
Bekijk voor meer informatie ook de video Het Rijk Reist Anders.
Coalitie Anders Reizen
De coalitie Anders Reizen is een door de NS, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en VNO/NCW opgericht netwerk dat zich inzet voor de verduurzaming van zakelijke mobiliteit en de reductie van CO2-uitstoot. De coalitie bestaat uit 53 Nederlandse werkgevers met een gezamenlijke invloed op 450.000 werknemers. Sinds oktober 2019 is de Rijksoverheid ook een deelnemer, zoals ook in het klimaatakkoord staat. Het Rijk wil graag een voorbeeldrol vervullen. Het is de bedoeling dat minimaal 1.000 werkgevers zich vóór 2030 committeren aan minimaal 50% CO2-reductie van zakelijke mobiliteit in 2030 ten opzichte van 2016.
Onder auspiciën van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn voor het Rijk 10 maatregelen geïdentificeerd, met de bedoeling dat ieder ministerie hieruit eigen passende maatregelen kiest.
Maakt u voor een buitenlandse reis gebruik van een vliegtuig? Dan wordt de CO2-uitstoot van uw vlucht gecompenseerd. Rijksbreed is hiervoor een raamovereenkomst afgesloten met Climate Neutral Group. De CO2-uitstoot en het te compenseren bedrag wordt tijdens het boekingsproces automatisch berekend en maakt ook onderdeel uit van het factureringsproces.
Waar gaat het compensatiebedrag naar toe?
Met het toepassen van compensatie wordt een bijdrage geleverd aan het African Cookstove project. Het project maakt efficiënte kooktoestellen bereikbaar voor het armste deel van de Afrikaanse bevolking. De kooktoestellen hebben niet alleen een belangrijke klimaatimpact, maar raakt aan meerdere thema’s zoals gezondheid en sociaal-economische ontwikkeling.
In 2018 bedroeg de totale CO2-uitstoot van de vliegreizen geboekt onder het 3W contract met VCK ruim 40.000 ton. Bent u benieuwd hoeveel CO2-uitstoot uw vliegreis realiseert? Op uw ticket is de CO2-uitstoot in tonnage en het compensatiebedrag opgenomen.
Wilt u meer informatie over de klimaatprojecten? Klik dan hier.
Wilt u meer informatie over duurzaam zakenreizen? Via de site van van Climate Neutral Group kunt u een whitepaper downloaden wat o.a. ingaat op de problematiek en ontwikkelingen binnen de luchtvaart, de status quo binnen het bedrijfsleven en welke eerste stappen er kunnen worden gezet voor een verdere verduurzaming.
Klik hier om het whitepaper te downloaden.
Het KLM Corporate BioFuel Programma stelt bedrijven in staat om een deel van hun vliegreizen te laten uitvoeren met duurzame biobrandstof.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is sinds oktober 2016 als eerste Rijksoverheidsinstantie aangesloten bij het programma. Vanaf 2020 zullen de overige ministeries volgen.
Toetreding tot het CBP betekent dat dienstvluchten met KLM op biobrandstof wordt uitgevoerd. Deelnemers betalen een toeslag die het verschil in prijs tussen biobrandstof en traditionele kerosine overbrugt. Deze toeslag wordt gebruikt voor de aankoop van duurzame brandstof.
Wilt u meer informatie over het Corporate Biofuel Programma van KLM? Klik dan hier.
In juni 2019 is door het Kabinet het klimaatakkoord gepresenteerd met als visie om door de inzet van een integrale benadering van het mobiliteitssysteem te komen tot een zorgeloze mobiliteit, voor alles en iedereen in 2050.
Geen emissies, uitstekende bereikbaarheid toegankelijk voor jong en oud, arm en rijk, valide en mindervalide. Betaalbaar, veilig, comfortabel, makkelijk én gezond. Slimme, duurzame, compacte steden met optimale doorstroming van mensen en goederen. Mooie, leefbare en goed ontsloten gebieden en dorpen waarbij mobiliteit de schakel is tussen wonen, werken en vrije tijd.
Wilt u weten welke afspraken er m.b.t. Mobiliteit zijn gemaakt? Op de site Klimaatakkoord vindt u hierover meer informatie.