Vergoeding herinrichtingskosten (VHK)

Een nieuwe plaatsing betekent in de meeste gevallen ook een nieuwe woning. Aan het verlaten van een woning (in Nederland of de oude standplaats) en het betrekken van een nieuw huis zijn vaak kosten verbonden. U moet hierbij denken aan het schilderen van de woning, herstelkosten aan de woning, plaatsen of verwijderen van een vloer en andere stoffering. Voor deze kosten kunt u aanspraak maken op een forfaitaire ‘vergoeding van de herinrichtingskosten (VHK)’ (artikel 3.71 ACRU).

De vergoeding is uitdrukkelijk niet bedoeld voor aanschaf van duurzame gebruiksgoederen als meubilair, televisie of witgoed. Indien gewenst, kunt u voor aanschaf van dergelijke goederen een aanloopvoorschot aanvragen.

Voor wie?

Alle medewerkers (inclusief attachés en gedetacheerden) die op grond van van de ACRU worden geplaatst bij een Nederlandse vertegenwoordiging in het buitenland.

Voor attachés en gedetacheerden die uitgezonden worden onder de ACRU  gelden de afspraken zoals vastgelegd in de Attachénotitie. Dit kan betekenen dat u niet of slechts gedeeltelijk aanspraak maakt op deze vergoeding.

Toelichting

Algemene voorwaarde is dat de duur van uw plaatsing bij aanvang op tenminste 12 maanden is bepaald. In de regeling zijn de volgende varianten uitgewerkt waarbij u aanspraak kunt maken op de VHK:

Plaatsing op een post
Op basis van de SSP aankomstmelding wordt de vergoeding automatisch gelijktijdig met de eerste buitenlandvergoeding uitbetaald. De hoogte is onder meer afhankelijk van het wel of niet ingericht zijn van uw nieuw te betrekken dienstwoning.

Gedwongen verhuizing op een post
Als u tijdens uw plaatsing gedwongen moet verhuizen, komt u ook in aanmerking voor de VHK. Voorwaarde is wel dat de CdP akkoord gaat met deze verhuizing. Bij het aanvragen van de vergoeding voegt u het schriftelijke akkoord van de CdP als bijlage toe in de SSP

Plaatsing in Nederland
Bij terugkeer naar Nederland wordt deze vergoeding niet altijd automatisch toegekend. Betrekt u direct na aankomst in Nederland definitieve huisvesting, dan geeft u dit aan op de SSP vertrekmelding. De toekenning VHK wordt op dat moment automatisch verwerkt door 3W.
Betrekt u echter na terugkeer in Nederland eerst tijdelijke huisvesting, dan moet u de vergoeding (VHK) zelf via SSP aanvragen bij 3W. Dat kunt u doen zodra u definitieve huisvesting betrekt en de vanaf de vorige post afkomstige verhuisboedel daarin wordt afgeleverd. Als bijlage bij de aanvraag moet u een bewijs overleggen waaruit blijkt dat de verhuizer uw inboedel op een bepaalde dag aflevert, dan wel heeft afgeleverd.

Aanvragen

Onderstaande link leidt u naar het Self Service Portal (SSP), een https-pagina die bereikbaar is indien u bent aangelogd op een rijkswerkplek (thuis of op kantoor). Binnen het portaal bent u bij 3W bekend. U kunt dit controleren door rechtsboven op uw profiel te klikken, zodat u weet u dat uw gegevens vertrouwelijk worden behandeld.

SSP - Aanvragen m.b.t. buitenlandvergoeding 

Bent u als attaché uitgezonden geweest en teruggekeerd naar Nederland, dan kunt u de klantcontactpersoon van uw organisatie vragen deze vergoeding namens u via SSP aan te vragen.

Vragen

SSP - Vraag over vergoedingen buitenland en overige vergoedingen

Doorlooptijd

3W verwerkt de aanvraag binnen 10 werkdagen.