Partners
Een uitzending is een geweldig avontuur. Helemaal als u de ervaringen met uw meereizende partner kunt delen.
Let op; In deze checklist staan links naar informatie op ons intranet. Dit is alleen bereikbaar voor rijksmedewerkers. Bekijk samen met uw partner deze informatie als hij/zij is ingelogd op een rijkswerkplek
- Van de partner wordt flexibiliteit en zelfredzaamheid gevraagd.
- Niet elke samenlevingsvorm wordt door het gastland erkend.
- De meereizende partner mag of kan niet in elk land (tele-)werken.
- Is focus op gezin, opleiding of vrijwilligerswerk eventueel een optie?
- Onderzoek van te voren of u als erkende partner mee kunt, en mag werken.
- Oriënteer tijdig of een uitzending als partner iets voor u is.
- Check of uw samenlevingsvorm door het gastland wordt erkend.
- Zoek uit of (vrijwilligers)werk van het gastland mag.
- En of u van het gastland voor Nederland mag (tele)werken.
- Informeer ruim voor vertrek de SVB en Belastingdienst. Als u gaat werken in het buitenland dient u de SVB op de hoogte te houden.
- Zoek uit of u bij het UWV uw gegevens en arbeidsverleden moet (laten) bijwerken.
- Regel vooraf het omzetten van de verzekeringen
- Tip: Legaliseer uw diploma's voor vertrek.
- Overweeg voorbereidingscursussen zoals de Cycle of Changes, acculturatiecursus of taalcursus . Gebruik uw vergoeding Profesionele Ontwikkeling Partners (POP) om uw kansen op de arbeidsmarkt (bij terugkeer) te vergroten.
- Word lid van de Facebookgroep Partners van (uitgezonden) Rijksambtenaren.
- Meer weten? Neem contact met ons op of lees onze veelgestelde vragen door partners.
- Het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer (1961) geeft geen definitie van de familieleden die mee mogen afreizen naar het ontvangende land. Algemeen aanvaard is wel dat een huwelijk tussen man en vrouw, en de inwonende minderjarige kinderen worden toegelaten door het ontvangende land.
- Of huwelijk van partners van hetzelfde geslacht, geregistreerd partnerschap of samenlevingsovereenkomst door het gastland worden erkend, vindt u in onze matrix verblijfstatus partner (alleen via Rijksportaal). Is dat niet het geval, neem dan contact op met de post en informeer naar de gevolgen.
- Als uw samenlevingsvorm wordt erkend ontvangt u van het gastland een diplomatieke status als uw partner op een post gaat werken. Met die diplomatieke status geniet u strafrechtelijke, civiel- en administratiefrechtelijke immuniteit.
- Partners van medewerkers bij een Consulaat-Generaal krijgen geen immuniteit. Uw status wordt namelijk bepaald op basis van het Verdrag van Wenen inzake consulaire betrekkingen (1963).
- De status voor partners van medewerkers bij Permanente Vertegenwoordigingen is per vertegenwoordiging anders. Neem contact op met de vertegenwoordiging.
- Als erkend meereizende partner ontvangt u van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken een diplomatiek paspoort. De Nederlandse paspoortwet bepaalt dat dit paspoort alleen verstrekt wordt aan personen met de Nederlandse nationaliteit. Vraag het paspoort en visum ruim voor vertrek aan bij het Consulair Diensten Centrum van 3W.
- Als partner dient u eerst zeker te stellen dat u door het gastland als 'erkende partner' wordt gezien. Pas als dat vast staat heeft het zin om te onderzoeken of u ook als partner van het gastland mag werken.
- Een partner met een door het gastland erkende samenlevingsvorm mag binnen de EU en EER (o.a. Noorwegen) werken, en in landen waar Nederland een Memorandum of Understanding (MoU) of Verdrag heeft afgesloten.
- Bekijk de landen waar u als partner in beginsel mag werken (alleen via Rijksportaal).
- Een werkvergunning in deze landen is niet nodig. Neem contact met de Operational Manager op de post voor de lokale procedures over aanmelding of met uw contactpersoon van 3W Team Caribisch.
- Als partner mag u doorgaans van het gastland werken op de Nederlandse ambassade (mits er een vacature is), of internationale organisaties MET diplomatieke zetel. Informeer zelf naar het zetelverdrag bij de internationale organisaties.
- Op afstand (online) werken voor Nederland mag alleen binnen de EU of als er een MoU of Verdrag is met het gastland.
Diplomatieke status
- Als erkende partner ontvangt u van het gastland een diplomatieke status. Met die diplomatieke status geniet u strafrechtelijke, civiel- en administratiefrechtelijke immuniteit.
- Sommige landen eisen dat u afstand doet van de strafrechtelijke immuniteit bij het verrichten van arbeid. Het Nederlandse ministerie staat dit onder geen beding toe, ook niet om te werken. Erkende partners hebben in grote lijnen dezelfde immuniteit als de diplomaat zelf, om te vermijden dat de ontvangende staat indirect het functioneren van de diplomaat (en daarmee van de Nederlandse overheid) kan belemmeren.
- De Chef de Poste is verplicht alle Rijksambtenaren en hun gezinsleden aan te melden bij Protocol vanhet ontvangende land. Met deze aanmelding is het verblijf met diplomatieke status geregistreerd.
- Wanneer u gaat werken vervallen automatisch de administratieve en civielrechtelijke immuniteit.
- De strafrechtelijke immuniteit blijft in alle gevallen gewaarborgd. Als partner van een medewerker van een Consulaat Generaal geniet u geen immuniteit. er verandert dus ook niets aan uw status.
- Sociale verzekeringen: Wanneer u in het buitenland gaat werken en u op jaarbasis meer dan een bepaald bedrag verdient vervalt uw recht op sociale verzekeringen in Nederland. Dit kan ook consequenties hebben voor de Kinderbijslag.
-
Verblijft u in een EU/EER-land of een land waarmee Nederland een verdrag inzake sociale zekerheid heeft gesloten, dan is bepalend wat er in de EU-verordening of het sociale verdrag is geregeld. Ga dit goed na, zodat u weet wanneer uw recht op sociale verzekeringen in Nederland vervalt.
-
Vraag altijd ruim voor uw vertrek bij de SVB via Mijn SVB een pensioenoverzicht en een onderzoek WLZ aan. Hierbij kunt u goed nagaan of u sociaal verzekerd bent in Nederland.
- Door een vrijwillige verzekering bij de SVB af te sluiten blijft u verzekerd voor de AOW en/of de Anw ook al werkt u in het buitenland. Neem daarom contact op met de SVB via Mijn SVB en informeer hen over uw voornemen om in het buitenland te gaan werken en dat u meegaat als partner van een uitgezonden Rijksambtenaar. Vermeld altijd uw BSN nummer in uw correspondentie met de SVB.
- Zorgverzekering: U bent niet meer meeverzekerd met uw partner. U moet zelf een zorgverzekering afsluiten. Dit mag een Nederlandse of buitenlandse zorgverzekering zijn. •
- Belasting: Breng de Belastingdienst in Heerlen (kantoor buitenland) op de hoogte van het feit dat u arbeid gaat verrichten in het buitenland, via het speciale e-mailadres voor uitgezonden overheidspersoneel: belastingdienst.uitgezonden.overheidspersoneel@belastingdienst.nl
- Meereizende partners kiezen er soms voor om in het buitenland vrijwilligerswerk te verrichten. Naast nuttig en dankbaar werk zorgt dit ook voor een verrijking van het eigen curriculum vitae. Bespreek dit altijd vooraf met de post. Houd er rekening mee dat u in sommige landen van het gastland geen vrijwilligerswerk mag verrichten, omdat dit 'ten koste gaat van een betaalde lokale baan'.
- Een uitzending van enkele jaren biedt ook een goede kans om, met het oog op uw terugkeer naar Nederland, een opleiding of taalcursus te volgen. Begin daar vroeg in uw uitzending mee om uw kansen op de arbeidsmarkt bij terugkeer te vergroten. U kunt daarbij gebruik maken van de vergoeding Professionele Ontwikkeling Partners (POP). De POP vergoeding blijft gedurende de uitzending beschikbaar. (Deze vergoeding is niet beschikbaar voor partners van uitgezonden medewekerkers die geplaatst worden in het Caribisch deel van het koninkrijk.)
- Wanneer u tijdens de uitzending niet werkt, ook niet in of voor Nederland, geldt het volgende voor u:
- U blijft verzekerd voor de volksverzekeringen (AKW, AOW, WLZ, ANW) in Nederland ongeacht het land waarnaar u vertrekt.
- U kunt de Nederlandse zorgverzekering behouden via uw partner. Zorg wel voor een buitenlanddekking.
- Als u als partner van een uitgezonden Rijksambtenaar tijdelijk in het buitenland woont blijft u voor de SVB en de Belastingdienst ‘fictief ingezetene’. U moet dit wel zelf aan de SVB en de Belastingdienst doorgeven: Vermeld dat u tijdelijk met een uitgezonden Rijksambtenaar in het buitenland woont. De SVB krijgt namelijk een seintje van de Basis Registratie Personen (BRP) als u naar het buitenland vertrekt, maar weet dan niet altijd dat u met een uitgezonden Rijksambtenaar mee gaat.
- Als u in Nederland werkte voor vertrek, dan stopt uw pensioensopbouw, gedurende de tijd dat u in het buitenland woont. Wel blijft u AOW-rechten opbouwen.
-
Vraag altijd ruim voor uw vertrek via Mijn SVB een pensioenoverzicht en een WLZ-onderzoek aan.
- Partners die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, maar wel als erkende partner in het ontvangende land kunnen worden aangemeld, horen daar dan gewoon de diplomatieke status te ontvangen. Zij krijgen echter geen diplomatiek paspoort, immers Nederland (en dus ook BZ) kan geen paspoort afgeven voor mensen die niet de Nederlandse nationaliteit bezitten.
- Als de buitenlandse partner een visum nodig heeft voor inreizen in het ontvangende land, dan kan de 3W diplomatieke- en visumbalie faciliteren bij de aanvraag.
- Word lid van de (besloten) Facebookgroep Partners van (uitgezonden) Rijksambtenaren.