Voorkom fraude met een kopie van uw identiteitsbewijs

Bij identiteitsfraude maakt iemand anders dan uzelf gebruik van uw identiteitsgegevens. Dit gebeurt vaak met een kopie van uw identiteitsbewijs. Geef daarom nooit zomaar uw identiteitsbewijs af, en check welke organisaties bevoegd zijn om een kopie te maken. Zo mogen hotels wettelijk alleen het soort legitimatiebewijs en het nummer ervan opschrijven. Bijvoorbeeld: ‘Paspoort, NWLFR3706.’ Wordt u toch geacht om een kopie af te geven? Met de KopieID app kunt u in een kopie van uw identiteitsbewijs de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken. Dit kan bijvoorbeeld het burgerservicenummer (BSN) zijn, maar ook een pasfoto of handtekening.

Meer informatie over het voorkomen van identiteitsfraude kunt u hier vinden.